Sayın Mükellef, bu uyarı T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı adına yapılmaktadır;
Bilindiği üzere, 24/12/2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 464 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereği, Kargo ve Lojistik işletmeleri gerçekleştirdikleri kargo teslimleri ile ilgili bilgileri her ay düzenli olarak T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirmekle yükümlüdürler.
Bu kapsamda, şu ana kadar aktarılan bilgilerden hareketle Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nca analizler yapılarak 4 binin üzerinde mükellef vergi incelemesine sevk edilmiş ve 5 milyar TL’ye yakın cezalı vergi tarhiyatı önerilmiştir. Bu kapsamda gönderilen verilerin analiz çalışmalarına sürekli gözetim kapsamında cari şekilde devam edilmektedir.
Bununla birlikte, 464 Sıra Nolu VUK Tebliğin “3.4. Kargo ve Lojistik İşletmeleri” kısmında; “Kargo ve lojistik işletmeleri ticari nitelikteki gönderileri Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu tevsik edici belgeler ile birlikte kabul edecekler ve taşıma esnasında istenildiğinde ibraz edilecek şekilde gönderiye ekleyeceklerdir.” hükmü yer almaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan düzenlemelerde; sevk irsaliyesi/e-irsaliyenin veya irsaliye yerine geçen mali belgelerin (e-arşiv fatura kağıt çıktısı, ÖKC Fatura Bilgi fişi) gönderinin üzerine “görünür şekilde” eklenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Yapılan inceleme ve denetimler sonucu; bir kısım ticari gönderiler üzerinde hiçbir mali belge olmadığı, bir kısmında ise mali geçerliliği olmayan kağıt çıktıların (sipariş bilgi formu çıktısı vb.) bulunduğu tespit edilmiştir.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde cezalı vergi tarhiyatı ile muhatap olmamanız açısından, kargo yoluyla gönderilen ticari gönderilerinize mevzuata uygun mali belgeleri eklemeniz önem arz etmektedir.